Ar trebui romanii sa se teama ca si-ar putea pierde locul de munca in favoarea asiaticilor?

Se stie de mult timp ca piata locurilor de munca din Romania este una cu multe deficiente si, mai ales ca prezinta dificultati pentru angajatori sa gaseasca personalul necesar pentru acoperirea necesarului de personal

O solutie la care apeleaza din ce in ce mai multi angajatori este aceea sa colaboreze cu agentii de recrutare forta de munca din Asia Europa, asa cum este angajarea asiaticilor pe diferite posturi. Dar, ar trebui oare sa se teama romanii ca asiaticii ar putea sa le ia posturile? 

Muncitorii asiatici versus muncitorii romani 

Despre asiatici se pot spune foarte multe lucruri: sunt pozitivi, lucreaza cu pasiune si nu le este teama nici macar de orele suplimentare si sunt mereu gata sa ajute membrii echipei indiferent daca acest lucru presupune ca timpul de lucru sa se prelungeasca. Asiaticii sunt productivi si stiu ca trebuie sa lucreze cele opt ore si uneori, chiar mai mult, fara sa considere ca ar fi trebuit sa lucreze mai putin. 

Muncitorii asiatici sunt corecti si sunt cei care pleaca ultimii de la munca. Desi au multe calitati in comparatie cu muncitorul roman, acest lucru nu ar trebui sa sperie. Performanta muncitorilor asiatici nu ar trebui sa fie un lucru care sa sperie romanii deoarece intentia este aceea de  a acoperi un deficit pentru ca firma sa functioneze cat mai bine si in parametrii optimi, astfel incat totul sa fie in beneficiul celor care lucreaza la firma respectiva. Rolul muncitorilor asiatici este acela de a acoperi un deficit in momentul in care o firma se confrunta cu fluctuatie mare de personal. 

Insa, daca este sa analizam toate avantajele pe care un muncitor asiatic le poate oferi unei firme, muncitorul roman are un rival pe cinste. Muncitorul asiatic stie ca trebuie sa lucreze si face din acest lucru o prioritate. In schimb, muncitorul roman isi incepe intotdeauna programul de dimineata cu o cafea si de abia mai tarziu incepe sa isi indeplineasca atributiile. 

Romania o tara cu potential si care poate oferi avantaje tuturor muncitorilor 

Romania este nevoita sa isi deschida portile pietei muncii catre absorbirea unui numar impresionant de muncitori asiatici deoarece este o nevoie din ce in ce mai crescuta sa se acopere posturi importante in cadrul firmelor deoarece romanii au luat calea vestului. Pentru a putea opri acest fenomen sau, cel putin sa se aduca la o cota echilibrata, solutia nu este sa se convinga muncitorii romani sa vina acasa din strainatate ci sa fie convinsi sa nu mai plece, sa li se ofere ceea ce isi doresc chiar aici in tara lor. 

Romania este o tara cu mult potential si daca pentru muncitorul asiatic reprezinta o solutie excelenta pentru a-si ridica nivelul de trai, se poate ajunge destul de usor si la o serie de solutii prin care si muncitorul roman sa fie multumit de conditiile care ii sunt oferite. 

Fluctuatiile de personal reprezinta o problema destul de grava pentru companii deoarece reprezinta o serie de cheltuieli neprevazute si totodata, dezavantaje. Personalul care pleaca de la o companie este destul de greu de inlocuit si atunci recrutarea de muncitori asiatici reprezinta o solutie salvatoare.

Rate this post