Abilitatile digitale o cerinta obligatorie pentru plasarea fortei de munca la companii

Avansarea accelerata a tehnologiei nu poate insemna altceva decat ca devine din ce in ce mai clar faptul ca viitorii angajati in companii trebuie sa se inzestreze cu o serie de competente noi si sa le dezvolte pe cele existente. Competentele digitale au devenit din ce in ce mai importante si totodata o cerinta obligatorie in anunturile de locuri de munca prezente pe platformele online si nu numai. 

Forta de munca din  industriile in care a fost posibil acest lucru, s-a mutat in online si a devenit din ce in ce mai clar ca este nevoie de o serie de abilitati noi prin care sa se poata adapta angajatii la aceasta noua normalitate a vietii la birou. Daca in trecut competentele digitale nu erau atat de solicitate si cerintele erau destul de minime in ceea ce priveste gasirea unui nou loc de munca, acum a devenit vital ca viitorii angajati sa aiba aceste competente. 

De ce este nevoie de dezvoltarea competentelor digitale si cat de important este? 

Adaptarea la noile conditii de lucru s-a facut destul de rapid deoarece multe dintre activitatile economice s-au mutat in mediul online. Acesta este de abia inceputul digitalizarii asadar, atat angajatii cat si angajatorii trebuie sa fie pregatiti pentru provocarile de zi cu zi pe care le au de infrutntat in viata de zi cu zi. 

Nevoia de competente digitale din ce in ce mai sofisticate creste rapid si schimba cererile de pe piata muncii. Practic ultimul an a obligat o buna parte din angajati sa isi dezvolte competentele digitale si chiar sa adauge cunostinte noi si sa experimenteze si domenii care au legatura cu mediul digital. 

Au aparut instrumente noi de comunicare, s-au sofisticat cele existente si s-a intarit nivelul de securitate cibernetica iar lucrurile nu se opresc aici. 

Daca pana in prezent in multe domenii de activitate care au fost afectate de pandemie asa cum este HORECA sau transporturi nu se punea accent pe o prezenta online semnificativa, iata ca in ultimul an digitalizarea acestor afaceri a devenit esentiala pentru supravietuirea lor pe piata. Mai ales perioada lockdown-ului s-a demonstrat faptul ca este nevoie de solutii creative care sa acopere necesitatile oamenilor. 

Piata muncii s-a schimbat si este nevoie de o adaptare permanenta 

Astfel, piata muncii a inceput sa se schimbe si la fel si cerintele pentru forta de munca din Vietnam necesara in diverse domenii de activitate. Acum, mai mult ca oricand forta de munca are nevoie de cursuri de calificare dar si de solutii pentru a putea avea competentele digitale solicitate de angajatori in anunturile de angajari. 

Totodata, companiile trebuie sa investeasca pentru a dezvolta abilitatile si competentele necesare pentru a tine pasul cu aceste vremuri care nu se vor simplifica deloc in viitor si vor necesita multa creativitate din partea departamentelor de resurse umane dar si din partea conducerii entitatilor economice, astfel incat sa mentina angajatii motivati si atrasi de ideea de a ramane in compania pentru care lucreaza.

Rate this post